40 år sen skogsarbetarstrejken

Idag är det 40 år sedan pappa kom hem och knöt näven och muttrade sammanbitet: ”Nu ska dom jävlarna få att dom tiger!” Skogsarbetarstrejken var ett faktum, och nu skulle de inte ge sig förrän de slapp ackorden och fick månadslön. Pappa som satt med i strejkkommittén visste vad han talade om, eftersom han började i timmerskogen som tolvåring och sett hur folk skadade sig i hetsen, medan skogsbolagen gjorde enorma vinster. Han brukade säga att som tolvåring velat börja i skogen, men sanningen var att det inte fanns några val – inte efter sju år i skola och fattigt där hemma. Men nu jäklar skulle han strejka så att det stod härliga till. Snart var de 15 000 som strejkade. Upp till kamp!

Det var en tryckt stämning i bygderna, eftersom det fanns de som inte berördes av strejken, men väl borde vara solidariska med kollektivet och ge fan i att gå till jobbet. Sedan fanns det några enstaka svartfötter. Jo, de överlevde, men de skulle för all framtid vara stämplade som svikare och ynkryggar.

Den 3 juni 1975 hade pappa och hans huggarkompisar fått igenom sitt viktigaste krav, fast månadslön, och strejken avslutades. Lik förbaskat slet de flesta ut ryggar och axlar, innan de ersattes av de maskiner som gav kalhygget ett ansikte; ett blödande sår i skogen som kallades föryngringsyta.

SM i fågelholk är i full gång. Jo, man tävlar i sånt. Personligen känner mig som en sådan, som en holk, när jag försöker förstå tjusningen med detta. Fast finns det VM i magplask och schackboxningen, så varför inte? Själv fungerar jag att slå mig på Cheese rolling, en stor sport i Gloucester i England som borde passa här på Pig Hill. Det här med schackboxning verkar intressant. Man varvar riktigt boxning, med att luta sig över brädet för att utveckla en damgambit. Sedan vinner på antingen knockout eller schackmatt.En sport som kräver både muskler och hjärna. Fast vad händer efter alltför många nerslagningar, blir inte schacket lidande då?

Dagarnas mummel. Solen går upp och ner. Knappt jag märkt av den senaste veckan.Det fattas tid.