Mer om mig

Utdrag från min blogg Från några av de Teman du kan välja mellan. Cirka 2 500 inlägg/texter.

Läs mer om min blogg som finns på menyn: Blogg

Jag och min rollator

Tema: Parkinson

26 januari 2021

”Hur mår du, frågar en polare. Parkinsons sjukdom är ingen höjdarsjukdom, eller hur? Nej, svarar jag och beskriver i grova drag hur mitt liv blivit.

Efteråt säger han: Det låter som en mardröm.

Jo, svarar jag. Han syftar på mitt Parkinsondrömmande. Då jag inte vet om jag sover eller är vaken om nätterna.  Har ju störd nattsömn sen barndomen då jag föddes med ADHD och riktigt usel blev sömnen efter min stroke 2015, efter den sover jag max tre timmar per natt. Men det är inget mot hur hemska nätterna blivit när jag fick Parkinson.

I mina Parkinsondrömmar (REM-drömmar), som blir värre och värre, sover jag, men tror att jag är vaken. Jag drömmer att jag drömmer. Ibland drömmer jag att jag är vaken och säger till mig själv: Kent du är vaken, det du nyss tänkte, upplevde var bara en ond dröm. Men då sover jag och drömmer allt detta. Hänger ni med? Det är helgalet. Det spelar ingen roll om jag verkligen är vaken eller sover och drömmer, jag kan ofta inte skilja på vad som är vad. Jag lever ut mina drömmar, ropar för att väcka mig själv. Alltid på flykt i drömmen”. [ … ]
/Kent Lundholm

Tema: Corona

30 mars 2021

Ungdomsfester har dykt upp lite varstans i landet – och det rör sig om ungdomar som på pappret borde vara intelligenta och belästa eftersom studentkorridorerna är knutna till att de studerar vid universitet. Men någonstans brister det i bildningen, samtidigt som en viss inspiration kan ha kommit från ”frihetsdemonstrationerna” där vaccinmotståndare och annat löst folk, bland annat högerextrema grupper (nazister), drivna av någon knasig konspirationsteori använder slagordet ”Frihet” då de menar att statsmakterna medvetet försöker dräpa oss. ”Coronaviruset finns inte! Pandemin är ett påhitt.” Märkligt – belästa ungdomar som en dag pluggar till sig en doktorshatt. Men frågan är om vi inte ska ge somliga en foliehatt …

Solidaritet är ord som många verkar ha glömt, särskilt dess innebörd. Istället gäller Also sprach Zarathustra (Så talade Zarathustra). Den tyske filosofen Nietzsches bok om Övermänniskan. ”
/ Kent Lundholm

Tema: Älskade Ester

29 mars 2021

Under Ester Duva Nilssons barndom och uppväxt, var fattigdomen det hon skulle få ärva. Det var en tid av orättvisa och tydliga klasskillnader; en tid då de bättre beställda ansåg att fattigt folk saknade moral, vett och pliktkänsla. Med andra ord: De hade sig själva att skylla. (Är det inte likadant idag? Debatten och närande och tärande …) Med fattigdomen följde inte enbart hunger och armod. Invävd i fattigdomen fanns skammen. Ester föddes 1896 i Öretorp och dog 1985 i Lycksele, och gjorde en otrolig resa genom Fattigsverige, förbi 20–30-talens stolliga idéer om rashygien, för att med åren komma in i värmen, i  välfärdssamhället, med riktning mot Folkhemmet – som var en såpbubbla som sprack.

I början av 1900-talet var fattigdomen synbar. Den gick rent av att ta på, lukta sig till. Ungarna gick barfota i lappade kläder, armar och ben var mest skinn och ben; en fattigdom som tvingade fattighjonen ut på grusvägarna för att tigga sig till en plats i någon storbondes ladugård och en bit mat – som byttes mot gratis arbete. Esters mor och far hade båda vuxit upp som fattighjon som drog fram mellan byarna i hopp om att bli inhysta i någon loge eller ladugård.

Fattifölke få söva lave kräka in i fähuset!

 ”Dömda till fattigdom” tvingades Esters mor och far i barndomen att: Tramp farsgubben baki häla … Följ ätter ti fälen hans… Trask å gå gålmella för å få sä nå mat ti magan. När de var tolv, tretton år vart dem städslade som tjänstehjon (piga och dräng). [ … ]

Nutid: Fattigdomen ökar. De rika blir rikare. I dag är den ärvda fattigdomen mätbar (med Gatsby-kurvan). 2020 visade hjälporganisationen Oxfam att den procent av jordens befolkning som är rikast, har dubbelt så stor förmögenhet som sju miljarder människor. Ju större inkomstskillnader, desto fler ärver fattigdomen. 2020 var Sverige bland de tio länder med flest miljardärer i relation till folkmängden (över 200). Det ska påpekas att fattigdomen i Sverige för hundra år sedan var värre. Naturligtvis. Då fanns inga sociala skyddsnät. Ett felsteg, en missväxt kunde leda till en katastrof. Arbetslöshet, sjukdom ledde till att kronofogden tog huset och fattigvården hämtade barnen (som kunde auktioneras ut till den som bjöd lägst). Men orättvisans mekanismer var då och nu desamma.”
/ Kent Lundholm

Tema: Författarens tankar

Å dessa fanatiska män, som vet hur man handskas med isolering. Genom tiderna har de dykt upp ur tristessen och visat på en imponerande kreativitet och handlingskraft. När en annan blivit handlingsförlamad, så har en sådan Simeon Syliten, som redan på 400-talet kombinerade ensamhet och isolering med att en strålande utsikt över den syrianska öknen.

Han tog helt enkelt och byggde en 18 meter hög pelare, på vilken han skulle sitta 30-40 år och knipa käft. Denne kristne asket var inte bara tyst, han var dessutom 18 meter närmare Gud, än de nere på marken. Eftersom jag inte har tillgång till nån pelare, men har jag funderat på att sitta några år på balkongräcket, i min väntan på vaccinet, och med tiden bli helgonförklarad av någon ortodox kyrka i mellanöstern. Då skulle jag göra något vettigt av min ensamma tillvaro.

[ … ]

En av de största kufarna vad gäller att göra något stort (eller slösa bort?) under sin stund på jorden, var en grekisk filosof vid namn Diogenes. Han bodde i en tunna och gav fan i att tvätta sig, vilket gjorde att han stank ”som en hund”. Han kom därför att kallas för Kynos, Hunden. Det skulle kunna vara något för mig. Om jag får tag i en tunna. Diogenes hade en synnerlig desillusionerad syn på världen – en riktig cyniker med andra ord. Genom att avsäga sig allt beroende av världen och genom att vara nöjd med enbart livets nödtorft, uppstod en lycka och en inre frid.  

Alexander den store besökte den berömde och illaluktande filosofen och frågade ifall Diogenes saknade något, om han kunde hjälpa ”Hunden” på nåt sätt. ”Flytta på dig! Du skymmer solens ljus!” Diogenes lär ha dött i sin tunna, 96 år gammal, samma dag som Alexander den Store avled. Han hade noga eftertanke önskat att hans döda kropp skulle kastas utanför stadsmuren, i ett dike, så vilda djur kunde kalasa på hans kropp. Ironiskt sett så ordnades till Diogenes minne en storartad begravning. Han som ville bli glömd av världen fick efter sin död en pelare rest till sitt minne – och ovan på den vilade en hund i finaste marmor.”
/ Kent Lundholm

Tema: Psykisk ohälsa

2012

Att vara bipolär, som jag är, innebär att jag stundom får leva med ett svängande humör. Det kan svänga flera gånger över dagen, glad och kreativ på morgonen och deppad om kvällarna. Men det hör till min personlighet. Mitt senaste skov slog till 2012, då jag blev jättedålig, och som ledde till att jag fick sparken – trots att jag förklarade för chefen (som var en välutbildad sjuksköterska), att jag inte sovit på 3–4 dygn och hamnat i ett fruktansvärt ”blandtillstånd” då jag var manisk ena stunden, för att ett par timmar senare kastats ner i depressionens mörka avgrund. Detta skedde i en tid då min Parkinson bröt ut (diagnosen fick jag först 2018). Nåväl, jag kom till jobbet där jag jobbade som sjuksköterska; ångestfylld, utmattad, förvirrad, i en tillfällig depressiv fas, och somnade under rapporten med pannan mot skrivbordet. Tanken for genom skallen ungefär samtidigt som jag somnade (efter ca 3 dygns sömnlöshet), att jag skulle bli anklagad för att ha tagit droger. Så blev det också. När man inte kan bli förstådd av ett tiotal sjuksköterskor som live fick se mitt tillstånd, var ska man då söka förståelse?

bland får jag höra att min bipolära störning gett mig en dubbel personlighet? Dagen innan jag somnade på jobbet och fick sparken, hade jag i fika rummet varit spirituell, pratglad och smårolig. När jag dagen efter kommer till jobbet, var jag annan person i mina kollegors ögon. Det finns en okunnighet kring den bipolära sjukdomens faser, mellan högt och lågt, att jag skulle kunna förvandlas till farliga personer som ”lever sitt eget liv”. Vill nog påstå att jag lever mellan två poler, som styrs av kemiska processer, och att det är klart att detta kan upplevas som om jag vore två olika Kent. Sjukdomen gör ju att jag ofta dras med ett svängande humör, som gör att man ”tänder till” snabbt, för att glömma ilskan lika snabbt som den kommit. Samtidigt är det miljöanpassat personlighetsdrag då jag som valp växte upp med en tvärilsk far – och lägg till den ADHD jag föddes med, som gjort mig impulsiv. Jag blev tidigt en deprimerad komiker.

Den bipoläre kämpar periodvis mot humörsvängningar (vilket i viss mån är likartad med borderline): hypomani (eufori som varar en kortare tid) eller blandade faser, som ofta leder till ett fall ner i en djup depression. Detta sker under olika skov. Det kan gå tio år mellan skoven, somliga har bara ett skov i sitt liv, andra tätare skov – beroende av medicinering och terapin då man får lära vad som kan trigga igång en mani eller depression, som får ”hela havet att storma”. Vi bipolära är alltså inte ”galna” dygnet runt, hela livet (något  som är ett populärt sätt att beskriva oss i dagens filmer). Mellan skoven går jag omkring som en vanlig man på stadens gator. I manin (om man har formen BS typ 1) så slutar man ofta att sova, man blir impulsiv, lättretad, får mängder med idéer (men inget blir gjort), pratar fort, osammanhängande och man är allt annat än ”lycklig”. När tillstånden mellan kasten mellan mani och depression (blandtillstånd), så skapas en stark ångest då fallet från manins topp, ner till en djup depression är vansinnigt högt. Medan en normal depression sakta kan växa fram under 1–2 månader, så kan en BS-depression bli superdjup på ett par timmar. Det är så förvirrande smärtsamt att självmordsrisken blir stor. Ofta brukar man bli inlagd på psyket.”
/ Kent Lundholm

Tema: Rasism och annat skit

14 mars 2021

Finns det några mer ointressanta människor än de som är är trångsynta, som är inskränkta och fördomsfulla. Samtidigt som dessa, i flock, kan bli riktigt farliga i fel miljö. De brukar vara ointresserade av sanningen, utan litar på sina fördomar vars innehåll byggs upp lika delar okunskap och lika delar rädsla. Hur kul är det att försöka föra ett  samtal med en av dessa enögda bakåtsträvare. De tycks öka i antal i tider som dessa, då det tycks finnas hur många knäppa konspirationsteorier som helst.

Trångsynthet går ofta armkrok med fantasilöshet och ett rätt så humorbefriat synsätt på världen. De brukar i grund och botten var reaktionära, då deras flegmatiska tankevärld avskyr förändringar. Eftersom jorden inte rör sig och bristfälliga kunskaper är en merit, så smyger det sig in ett kunskapsförakt i deras trånga tankevärld. Under uppväxten (och naturligtvis även som vuxna), tenderar de trångsynta bli översittare, alltså mobbare. Eftersom de anser att kunskaper är onödiga, så ska somliga hållas kort och få sig en smäll på käften ett par gånger per dag. Vi minns väl alla någon mobbare i barndomen som nervärderade andra barn som visade upp minsta lilla sårbarhet: fula glasögon, stammare, fel färg på jackan. Översitteriet är en riktigt usel egenskap eftersom det hela går ut på att sparka på de som redan ligger, att man mobbar de som visar upp någon form av svaghet.

[…]

Inbakat i allt detta finns ofta en främlingsfientlighet som går på lina över rasismens avgrund. Rasismen som inte är någon vetenskap, varken nu eller på tidigt 1900-tal då man mätte skallar på samer och resande folket. Då och nu så var de ord som användes som försvar till att särskilja människor: ”Vi är bättre än dem!” Kring alla de begrepp jag resonerat kring härskar rädsla och okunskap. Flera hundra år gamla konspirationsteorier får nytt liv och folk tror lika skarpt på dem idag, som man gjorde på medeltiden. Vi lever farligt på många sätt. Är det inte av coronapandemin som mänskligheten hotas av, så är det av en högst verklig klimatförändring. En perfekt grogrund för de trångsynta översittarna. I denna gyttja av stolliga idéer växer grupperna av religiösa fundamentalister, så väl kristna som muslimska.”
/ Kent Lundholm