Det krävs tid för att bli andlig

Uppe i ottan, dricker starkt kaffe och ser en vacker försommardag breda ut sig utanför mitt fönster. Gillar det jag ser. I helgen ska jag åka till Burträsk för att med Ewa och Linda diskutera igenom den berättarföreställning vi ska sätta upp till hösten. Det är verkligen ett spännande projekt, eftersom jag inte tidigare sysslat med den här formen av muntligt berättande. Det blir en utmaning att komprimera Vedtjuven till en halvtimmes berättande – som måste fånga publiken. Det blir en form av skådespeleri. Åtminstone måste jag kombinera det muntliga berättandet med mitt kroppsspråk. Men jag känner ingen större oro, utan ser det mer som en utmaning.

Tittar åter ut genom fönstret och känner andlighet. Jag är i stunden och känner balans. Läste någonstans att andlighet är att bli medveten om vem man är – och kanske gäller det även mig. Kanske tog det dig mig femtiosex år att nå den medvetenheten. En lång tid. När man väl får grepp om sig själv, så blir även världen tydligare. Som den blå himlen utanför mitt fönster. Men det finns ju så många sätt bli andlig på, som att se tiggaren med sin utsträckta hand, att besöka sin sjuke släkting, slå en signal till polaren som så ofta är ensam eller att ge mat åt en hemlös. Jag tror att vi ständigt måste träna på vår andliga spänst, för andlighet och empati är inget vi föds med. Det förvärvar vi.

Ett sätt att utveckla sin andlighet och empati har att göra med läsandet, och när man tar del av forskning och statistik så finns en tydlig trend: våra ungdomar läser allt mindre. Detta slår även mot barnens språkutveckling, vilket leder till en sämre läsförståelse. Men om nu även föräldrarna läser mindre, så lär väl det spegla av sig på barnen.

Dags att börja packa och ta mig till busstationen. Under den resan ska jag läsa några kapitel ur ”En av oss”, boken om Breivik. Fy tusan en sådan hemsk läsning om en av vår tids värsta massmördare. Det som gör mest ont är den hemska människosyn som ligger till grund för hans mördande.- tankar och idéer som finns mitt ibland oss.