Det ursvenska

Består ursvenskarna enbart av äppelkindade lintottar som alla bor i rödmålade hus där den svenska fanan ständigt vajar högst upp i flaggstången? Ett folk som hålls samman genom ett flitigt firande av ursvenska traditioner, ni vet: midsommar, lucia och låta en himla massa tomtar plumsa runt i snön vid juletid? Vilka ursvenska maträtter står då på borden i de röda stugorna (efter att vi bett bordsbönen till den rätte guden)? Köttbullar? Hmm, köttbullar är en av de vanligaste rätterna världen över. Kåldomar kom till Sverige från Turkiet och det svenska smörgåsbordet har sina rötter i det ryska brännvinsbordet. Oj! Men surströmming då? Nja, detta med att konservera genom jäsning och syrning har funnits mycket länge i länder i både i Europa och Asien. I Norge kallas det rakefisk.

red-cottage-69008_640

Men hur är det egentligen med våra traditioner, ja som firandet av midsommar och jul? Ja dessa traditioner har vi hämtat från Tyskland men även England och USA. Men hav mod. Den mycket populära låten, den som förenar folket över generationsgränserna ”Små grodorna”, den ska visst vara ursvensk. Men för guds skull framför den A cappella – för dragspelet uppfanns av en tysk och gitarren kommer från araberna. (Nu påpekar en vän att Små grodorna är en fransk revolutionsmarsch.) Det var då själva tusan! Vad finns då kvar .. Jo, vad jag förstår så ska visst prinsesstårtan var ursvensk, liksom elljustaken. Så mörka, kalla kvällar i våra rödmålade stugor, när vi tänder ljusstaken så kan vi i sann fosterlandskänsla äta tårta tills vi spricker. Prinsesstårta till folket!

varpa
Varpa – vår kommande nationalsport?

Utifrån pratet om vad som är ursvenskt eller inte, torde ju få enorma konsekvenser vad gäller de sporter som för tillfället praktiseras i vårt land. Basket torde ryka, fotbollen lika så. Men den folkkära ishockeyn, den är väl ganska ursvensk? Nja, redan på 1500-talet så började engelsmän och holländare att lira hockey. Således borde vi i konsekvensens namn förbjuda en lång rad sporter, ja om vi nu ska bygga en totalt isolerad nationalstat. Däremot torde det bli en rad rafflande landskamper i de ursvenska grenarna armbrytning, varpa och stångstörtning.
Nya Zeeland – Gamla Sverige 3-7

För övrigt tycks jag numera mest gå omkring och vänta. På vad vet jag inte riktigt ännu. Anar kanske, men säger inget.