Grekiskt stålbad

Ett stålbad väntar grekerna. Det är kravet från EU för att de ska få låna hundratals miljarder – för att återbetala gamla skulder. Grekerna kommer att tvingas sälja ut hamnar, flygplatser, järnvägar, apotek, telebolag. Men när det gäller att privatisera snabbt och rysligt effektivt, kan ju vi svenskar bistå med en hel del kunskaper. Vi har ju avreglerat nästan allt, och det utan att handlat om något stålbad. Skicka ner vår alldeles egna glada borgerliga allians till Grekland, så ska ni se att rubb å stubb är avreglerat över en natt, t.o.m den grekiska mytologin och Akropolis.

Grekland har en alldeles egen plats i mitt hjärta. Har tappat räkningen på hur många gånger jag varit där och alla öar jag besökt. Athen två gånger, likaså på Korfu, sen har jag varit på Kos, Kreta, Mykonos, Paros, Antiparos, Naxos. Det var väl allt, tror jag. Tänker på de kalkstensvita husen med de blå fönsterluckorna, på frukostarna med yoghurt med ringlad gul honung ovanpå, fetaost, oliver och färskt, varmt bröd. Jo, jag skulle mycket väl kunna tänka mig att återvända till Grekland – det är ju några år sedan senast. Får invänta resesällskap – måste kanske invänta det grekiska stålbadet. Helt plötsligt har de avreglerat alla öar i det Egeiska havet.

Lite mer molnigt i dag. Kanske lika bra då jag känner sveda uppe på flinten, efter att ha suttit i timmar på min balkong. Satt där och läste och skrev. Glömde tiden och hur hårt solen kan bränna på en ljuslagd person som jag. Var rätt så flitig. Promenerade 10 500 steg, plus en cykeltur. Det tar sig. Sedan april har jag tappat 12 kilo. Men det syns väl knappt, måste nog vandra bort med minst lika mycket till.

För övrigt så kräver en långsiktig satsning, på ett livsprojekt, både tålamod och mod. Men återbetalningen sker med tiden i form av trygghet. De som inte klarar av ”långsamheten” i tillvaron väljer istället det kortsiktiga, de tillfälliga ”kickarna” (det som kittlar och river för stunden). Men mellan det snabba, det tillfälliga och kravlösa finns en hel del tomhet och på sikt väntar långa sträckor av ensamhet. Det är så det fungerar, ni som undrar.