I väntan på ett äventyr

Igår köpte jag färg. Gul färg. Jag målade en sol uppe fönstrets ena hörn. Det hjälpte. Idag lyser den riktiga solen från en klarblå himmel. Kanske bara tillfälligtvis, men ändå.

solen

Igår var stan full med gamla bilar. Nygamla bilar av modell femtiotal. Jag kom mig aldrig ner på stan och folkfesten. Vill minnas att jag var där i fjol och vinkade åt den jättelika kortegen. Jänkare i långa rader. Stolta män bakom rattarna, brudarna i baksätet. Men år var jag inte där. Satt och skrev och kikade emellanåt på fotbollen. Sverige är i EM-final.

Ett år går så fort. Särskilt intensiva år.Nu väntar ett nytt år; ett avstamp in i framtiden och om den kan vi inte veta mycket. Vi kan med hjälp av det som hänt tidigare, vår erfarenhet, ana i stora drag, på ett ungefär, hur livet ska utspela sig. Men om detaljerna vet vi inget. När vi minst anar det står där en människa vi aldrig sett förr och som drar oss in på ett sidospår eller som med hela handen visar riktningen. Vem vet? Men för att inte förstöra det nya, så måste det gamla lämnas. Annars omvandlas det till bitterhet – sådant som ger oss rynkor och grått hår.

Vid vattnet finner jag ro.

På Facebook strömmar bilderna från vännerna in; från alla de som befinner sig ute på semestertrippar. De flyger, åker bil, cyklar, fotvandrar och en del simmar. Blir lite avundsjuk. Det är många år sedan jag hade råd att göra en tripp i semestertider. Lika lite som jag haft något lämpligt sällskap att resa med. Men jag ska försöka ändå. Några dagar i Stockholm ska jag genomföra, sen ska jag ta en hyrbil och åka inåt landet, till Baklandet (Arvträsk, Bäckmyran, Maltträsk) och hälsa på släkten. Till den senare resan ska jag försöka få med dottern. Här i Umeå blir det aktiviteter som jag kan nå med min gamla, rostiga damcykel.

Dagens stora uppdrag skulle kunna vara att laga punkteringen på cykeln. Eller fylla termosen med starkt kaffe och knata ner till älven. Kanske kan jag sitta där och studera det starkt strömmande vattnet. Panta rej. Sedan kan jag ju alltid ta med papper och penna och skriva något vackert om kärleken.