Jag är bipolär

Uppe i ottan och försöker bli vaken. Det fattas kaffe, svart kaffe. Ska ta fixa mig en kopp. Ska åka till Skellefteå idag, till Lena, och vid tvåtiden ska jag träffa Norrans kulturredaktör för en intervju. I morgon är det dags för en berättarföreställning tillsammans med Linda Marklund i Bodbysund utanför Burträsk. Det rullar på.

Såja, nu står det en kopp kaffe på skrivbordet. I går kväll kom ett mejl från min förläggare. ”Grattis Kent”, skrev han och skickade med en fil med recensionen från BTJ. En bra recension från BTJ kan leda till rätt så stora inköp av boken till landets bibliotek.

Citat ur recensionen: ”Språket är detaljerat, vackert och väl avvägt. […] Öppet, ocensurerat och oerhört angeläget innehåll som är mästerligt välskrivet.” / Katharina Jacobsson BTJ

20160315_163208

Beställ boken >>> Ord&visor förlag

Dagens utbildning. Okej, nu över till något annat, men något som knyter an till min självbiografi ”Spring Kent, spring!”  Texterna är hämtade ur en faktabok jag jobbar med.

hjärnan stroke

BIPOLÄR SJUKDOM är kronisk. Alltså, det inget som växer bort eller helas på något vidunderligt sätt, och den kräver precis som andra sjukdomar, exempelvis diabetes och hjärtsvikt, en livslång behandling. I mitt fall hann jag bli femtio år innan jag fick diagnosen BS – som bröt ut när jag var nitton år och gjorde lumpen på I 20 i Umeå. Redan då hade jag kunnat stryka med, men jag överlevde. Bipolär sjukdom är en underdiagnostiserad sjukdom, vilket gör att det finns ett mörkertal för hur många som idag har sjukdomen, men som ännu inte fått diagnosen. Man räknar med att så många som 70 procent av de bipolära i början får en annan diagnos och att 35 procent är obehandlade i tio år. Det kan få många konsekvenser om man inte får rätt diagnos. Någonstans mellan två och fem procent av befolkningen drabbas av sjukdomen, och den är lika vanlig bland män som kvinnor. Vanligtvis bryter den ut i puberteten eller i tidig vuxenålder, fast även yngre barn finns beskrivna som bipolära. Det är vanligt att bipolär sjukdom och ADHD går armkrok, och ibland går symtomen i varandra. Det kan vara svårt att säga vad som är vad. Det är viktigt att få kontroll över sin ADHD, eftersom den har en förmåga att ”riva upp” nya skov i sjukdomen.

Många av oss med bipolär sjukdom har högpresterande yrken och det tycks finnas ett samband mellan sjukdomen och ökad kreativitet – i varje fall är sjukdomen vanligare hos konstnärer, författare och vetenskapsmän. Det har förmodligen sin orsak i sjukdomens hypomana fas som kan ”förlösa” tankar och känslor; vilket gör att förmågan att tänka ”brett och associationsrikt” ökar. Det är som om man får obegränsat med energi som man måste göra något av. Sova har man inte tid med. Däremot finns det inte mycket konstruktiv och bestående kreativitet när det slår över i manin eller när man fastnar i en djup bipolär depression.

I den bipolära sjukdomen finns starka inslag av ärftlighet och ofta finns det en familjehistoria där flera har insjuknat i sjukdomen. Om en förälder är bipolär, så ökar risken med 65 procent att barnet får sjukdomen, och om båda föräldrarna är bipolära, så är risken upp mot 75 procent. Däremot föds man inte bipolär, utan med en ”genetisk sårbarhet”, en ökad känslighet för exempelvis stress, som gör att man senare utvecklar sjukdomen. Det är inte helt  ovanligt att alkohol och andra droger blir en väg till självmedicinering. Därför är det viktigt med att få en diagnos. Men ofta går man bara till doktorn när man är deprimerad – knappast när man är hypoman då tankarna flyger lätt och då man har hundra idéer som ska genomföras. Då är man allt annat än ”sjuk”. Därför blir man ofta sedd som en person som lider av depression och blir behandlad som en sådan. Vilket kan få förödande konsekvenser. Risken är stor att vissa av de antideprimerande medicinerna startar ett hypomant/maniskt skov.

farligt

BS är en farlig sjukdom med hög dödlighet. Men tro nu inte att det beror enbart på självmord. Medellivslängden bland män i Sverige som har en kronisk psykisk sjukdom är 20 år kortare och 15 år bland kvinnor. Det betyder att dessa mäns medellivslängd är på samma nivå som på Haiti, medan kvinnornas nivå är jämförbar med Nepal. I ”det tysta” dör psykiskt sjuka femton-tjugo år förtidigt. Det är kanske lätt att tro att det är självmorden som ökat, men det är fel. Den främsta orsaken till för tidig död hos kroniskt psyksjuka människor är hjärt- och kärlsjukdomar. Detta sker i en tid då dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar bland befolkningen i stort halverats under de senaste 50 åren.Orsaken till dessa skrämmande siffror är att man på grund av passivitet och felaktig kost, går upp i vikt och får dålig kondition, som leder till högt blodtryck, höga blodfetter och i slutänden diabetes. Det är inte alltid så lätt att ge sig iväg till gymmet eller ut i joggingspåret när man är djupt deprimerad, psykotisk eller lider av panikattacker. Dessutom kan de mediciner som måste tas i sig leda till högt blodtryck och viktuppgång. De som lider av kroniska psykiska sjukdomar borde därför ha ett större behov av somatisk vård än andra grupper, men så ser inte verkligheten ut. Socialstyrelsen har kunnat visa att just den här patientgruppen har avsevärt mindre tillgång till den typen av vård. Sedan ska vi inte glömma den stressfaktor det är att som sjuk hamna utanför ett socialt sammanhang. Man kan bli av med jobbet, förlora familj och vänner och utan meningsfull sysselsättning så är det svårt att äta rätt och motionera.

Som sagt, många med BS är kreativa, skapande människor med ett starkt driv. För mellan skoven är vi ”normala”, sköter våra jobb, skriver våra böcker, sjunger våra sånger. Den här listan på bipolära personer hittade jag på Aftonbladets webb 2015.

peter-gabriel
Peter Gabriel f.d sångare i Genesis

 • Sinead O’connor
 • Robin Williams
 • Tracy Ullman
 • Peter Gabriel
 • Sting
 • Jean Claude Van Damme
 • Catherine Zeta-Jones
 • Ben Stiller
 • Carrie Fisher
 • Robert Downey Jr
 • Linda Hamilton
 • Jim Carrey

För övrigt är det svårt att säga: ”Jag är bipolär.” Man säger ju knappast ”Jag är cancer.” Det gäller att skilja på mitt jag, min personlighet och den sjukdom jag lider av.