Läs mer!

Vaknar i värme. Ett högtryck har parkerat över Pig hill. Ett lokalt. Öppnar balkongdörren och ser att en geting ligger på golvet och flämtar. Räddar den. Förmodar att det är värmen som fått mig att sova ytligt och att vakna ofta. Minns inga drömmar. Idag ska jag haka på grabbarna till havet; till Betnesand – med fri sikt till Finland. Det lär vara långgrunt, så jag tar med passet ifall jag går för långt och hamnar i främmande land.

Till kvällen blir det till att gå på lokal, hakar på Karlsson som säger sig vara törstig. Kanske än mer efter en dag i solen. Går så sällan på lokal, kanske för att jag avklarat just den biten tidigare i livet. Att gå på lokal alltså. Det finns något konstlat i själva företeelsen, och de allra flesta är ju knappast sig själva. Särskilt inte efter att de hällt i sig personlighetsförändrande drycker. Men det får man köpa som konsument av Ramlösa. Alternativet är att sitta hemma och tycka synd om sig själv.

Gårdagens bokklubb var verkligen en rolig händelse.Bara det att samla sex bokslukande män för att diskutera böcker gav mig andlig spänst. Alla hade verkligen lagt manken till för att bjuda på en genomtänkt analys. Roligast av allt var att vi inte tyckte lika, att det fanns olika infallsvinklar på ”En av oss”; boken om Breivik.Fortsättningen kommer att bli givande. Sedan är bokcirkeln öppningen till nya vänskaper.(Se bilder i tidigare blogg).

När vi läser en bok, så  läser vi också om oss själva. Möjligen är det till och med så, att det inte är vi som läser böckerna, utan att det är böckerna som läser oss. En del böcker hastar vi igenom och de ger sällan några avtryck, medan andra fångar oss totalt. Ibland finner vi böcker som väcker vår inlevelse för ett livsöde, vilket får oss att träna på vår empati. Allra mest så ger oss bokläsningen en välbehövlig vila från vår självupptagenhet. Vi lär oss något nytt. Vi får tröst, vi tvingas reflektera. Vi tvingas stå ut med oss själva. Sist men inte minst – läsandet är något personligt, det är vårt privata möte med texten, figurerna och författaren.

Go vänner – läs mera!