Män läser böcker

Det börjar dra ihop sig till den första träffen för den nybildade, manliga bokklubben här på Pig Hill med omnejd. Det var inte vilken bok som helst som vi valde att beta av till vårt första möte; det är en bok som antingen kan suga musten ur en eller så kan reaktionen bli att man fjärmar sig från dess innehåll och budskap. Vi valde att sätta tänderna i Åsne Seierstads ”En av oss”. Biografin om Anders Breivik. Pust. Trots att man vet vad som hände är det en plågsam resa fram till massakern på Utøya.

Vad är det för fel på Breivik? En frågeställning som löper genom hela boken, från hans barndom och till den tid då han blir inlåst i en välbevakad cell. Inte ens de två team av psykiatriker som anlitades vid rättegången kunde ge ett entydigt svar. Den första utredningen menade på att han var paranoid schizofren och skulle dömas till vård; medan den andra utredningen menade på att han visserligen hade narcissistiska personlighetsstörningar med grandiosa drag, men var fullt tillräknelig. Man gick efter den senare linjen – vilket även Breivik ville. Han ville ju inte bli avfärdad som en galning. Dessutom menade han på att han inte hade mördat ungdomarna, utan att det varit politiska avrättningar.

Något fel är det på den mannen. En person som tror sig kunna läsa andras tankar och som blir upphetsad av sin egen spegelbild torde det vara något fel på. Men det mest skrämmande är de tankar han bär omkring på – de idéerna är ju på intet sätt unika. De finns mitt ibland oss. Och det värsta – fler kan komma att gå i Breiviks spår.

Slöjmoln. Ska ta en promenad ner på stan för att ta en fika med en polare.

Om någon säger något djupt orättvist, kränkande och elakt om/till dig. Tänk då att det säger mer om den personen än om dig.