Schack och empati

I går blev det omtalade schackpartiet av. I nästan ett år har vi talat om att i all enkelhet, och utan stress, flytta pjäserna över brädet. Tidigare i livet spelade vi regelbundet, jag och Stefan K, men så kom det saker och ting emellan och schackbrädet blev stående ute i hallen och samlade damm. Det är ju så här i livet, att det ibland kommer saker och ting emellan. Men igår blev det alltså av. Efter några riktigt tjusiga och eleganta öppningsdrag, så gick sedan det mesta i stå och slutspelet kom väl mest att präglas av mental trötthet. Det avgjordes när jag i tron att ha fått honom på fall, i själva verket blottat hela vänsterflanken för hans giftiga dam. Men huvudsaken var att vi fått spela. Får se när nästa parti går av stapeln? 2017?

Jimmie Åkesson fick på bästa sändningstid chansen att i ”underhållningsprogrammet” Skavlan berätta om sin comeback i politiken. Merparten verkar tycka att SVT och Skavlan lät SD och Åkesson komma allt för lindrigt undan. Jo, det gör de väl för det mesta på grund av illa pålästa journalister, men vad gällde just detta framträdande så nog gjorde väl Skavlan så gott han kunde. Visst, det kunde ha varit bättre, men nog fick han Åkesson att svettas rätt så ymnigt och skruva sig oroligt på stolen. Men  i framtiden krävs fler obekväma frågor till Åkesson och SD. Problemet är att SD alltmer agerar som en sekt och tar all kritik som en intäkt på att de faktiskt har rätt, att de besitter sanningen; att kritiken ger dem ett martyrskap för att visa att precis alla andra har fel.

Det är väl inte något uppseendeväckande med att påstå att konflikter är destruktiva, att de förstör mer än de bygger upp. Frågan är vad vägen tillbaka består i? En hel del har att göra med vår förmåga att sätta oss in i en annan människas värld, att kunna känna in den andre. Men det är inte tanken som räknas, det är handlingen. Något konkret. För att detta ska bli av krävs mod. Att be om ursäkt, förlåtelse, behöver inte innebära att du har fel och den andra har rätt. Nej, det betyder bara att du värdesätter relationen mer än ditt eget ego.