Skojare på nätet

Skojare har funnits i alla tider, men frågan är om det någonsin funnits fler än idag och att deras verksamheter någonsin varit så världsomspännande. Det är nästan så att jag misstänker att det djupt inne i de mörka skogarna finns ett hemligt skojaruniversitet där man kan läsa 80 poäng i skojeri. De har också blivit så fräcka att de ibland inte ens döljer att de är skojare. Är de på en fest eller annan tillställning och ska presentera sig för värdinnan så säger de frankt: ”Jag heter XX och har nyss tagit en fil.mag i skojeri. Jag håller på min avhandling ‘Så lurar man gamla tanter’. Ett intressant område med stora potentialer”. Under flera år har många blivit uppringda av ”Microsoft”. Till 90 procent är en ung kille som ringer från ett stort callcenter och som talar engelska med indisk brytning. Den unge mannen, som påstår sig vara från Microsoft, undrar om jag snabbt kan sätta mig vid min dator. Det är bråttom, bråttom för min dator just nu utsatt för en hackerattack. Nästa steg är att jag ska öppna min dator så att han kan fjärrstyra den. Det är enda sättet att rädda min dator. Just det … Om man nu är så tankspridd och godtrogen att man tillåter skojaren att fjärrstyra datorn, så lägger han in några trojaner (virus) som läser av ens hemliga koder, lösenord och sist men inte minst: lösenorden till alla bankkonton. Och vips så har de tömt dina konton. Förutom att de stulit alla dina pengar, så är de fräcka nog att skicka en saltad räkning för att de ”räddat” din dator.

rånare

På så kallade kontaktsajter, där det är tänkt att man ska finna den stora kärleken, är risken stor att man blir förälskad i ett falskt foto och en påhittad profiltext. Merparten av dessa skojare är män, vilket gör att det främst är kvinnor som råkar illa ut. Rätt så ofta reser denne solariebrune, välkammade falske profil till Afrika, och av någon anledning till Nigeria, där han raskt blir rånad och sedan bryter fanskapet benet. Han ringer och är ledsen. Eftersom de talats vid i några månader och hon har blivit över öronen förälskad i denne man, så sätter hon in 20 000 kronor på hans konto – för han ska ju naturligtvis betala igen lånet. Så håller det på. Såg några av de program där Dr Phil avhandlade detta ämne. I de fallen var det nyskilda kvinnor och änkor som som blivit ”hjärntvättade” och som i visa fall ”lånat ut” över en miljon till någon av dessa skojare. I det fallet rörde det sig om specialiserade ligor i Nigeria, som gick under jorden när de lurat av sina kvinnor vart enda öre, plus hus och bil..

Det kan också komma ett mejl från din bank, där man meddelar att de fått tekniska problem och att du genast måste skicka dina bankuppgifter och lösenord. Om inte så kommer du inte åt dina konton. Gör inte det. Det handlar om skojare. Du har kanske fått ett s.k Nigeriabrev? Då du får det  glada meddelandet att en okänd släkting testamenterat hela sin förmögenhet till dig. Det enda du behöver göra är att skicka dina bankuppgifter och lösenord, så sköts det praktiska av advokaten på firman som skickat detta brev. Jag har fått flera sådana där brev till min mejlbox. Ibland är de så komiska att det inte går att hålla tillbaka ett skratt. Gemensamt för breven är att det dräller av stavfel, syftningsfel och att arvet är sanslöst stort. För något år sedan ärvde jag 150 miljoner dollar efter min nyligen avlidne och för mig helt okände farbror – Omar Lundholm. Men trots att detta är exempel på några riktigt klumpiga skojare. räcker det att 1-2 personer per år går på bluffen för att skojarna ska kunna leva flott.

bolagsupplysningen

Sedan finns det skojare som tror sig driva seriösa företag, men vars affärsidé är att skinna folk på pengar och när man för dessa gossar påpekar att de är skojare, blir de förnärmade och hotar att stämma dig. Ett sådant blufföretag är Bolagsupplysningen som är stationerat i Estland, men som har ett dotterbolag i Stockholm i form av Mexagon Sverige AB och som är det företag som sedan skickar ut fakturorna. Strax före jul fick jag ett stort kuvert som hade signalfärger och kopierade logotyper som direkt förde tankarna till att brevet var från någon myndighet. Själva handlingen andades myndighet. Själv trodde jag att det var Bolagsverket som kontaktat mig, men det var svårt (omöjligt) att läsa sig till i sidotexten som var skrivet med världens minsta typsnitt och utan några radbrytningar. Däremot stod med stora bokstäver: ”Dags att komplettera!” ”Det är bråttom!” Till saken hör att jag den dagen var däckad av influensan vilket gjorde min strokehjärna extra seg. Tänkte: Att skriva dit mitt namn och adress kan väl inte göra någon skada – men se det gjorde det.

 

I och med att jag returnerade brevet menade Bolagsupplysningen (på skojares vis) att jag hade köpt en skittjänst som löpte över två år för en nätt summa på 9600 kronor. Det var först när den första fakturan droppade ner på golvet i hallen som jag började söka efter svar på nätet. Då vaknade journalist-Kent. Det finns gott om information om Bolagsupplysningen på nätet. Helt klart – det rör sig om skojare. De finns på Svensk handels ”svarta lista”, de är ökända hos polisen, kronofogden och en rad företagarorganisationer och det finns specialgjorda sajter där man ingående lär ut hur man slipper ur skojarnas klor. Deras taktik är att mata på med fakturor, trots att man bestrider och bestrider, trots att man polisanmäler dem och tar kontakt med kronofogden – och en del småföretagare ger till slut upp och betalar in 9600 kronor för att slipa hoten om rättsliga konsekvenser och att få en prick hos kronofogden. Skojarna vet vilka de ska rikta in sig på: små ensamföretag där man inte har tid och ork att käfta med folk som alla vet är skojare. Och det är jobbigt att ha att göra med skojare, inte minst när de skickar ut faktura efter faktura som blir dyrare och dyrare för varje gång, och tvingas räkna till minst tio innan man svarar – så att man inte skriver något  jävligt nedlåtande som kan uppfattas som hot kan vändas mot mig. Och polisen säger: ”Nej, vi kan inte göra något. Åklagaren har försökt en gång men lyckades inte fälla dem. Så nu ligger allt på is. Men betala inte en enda krona till dem. De är skojare!” Och kronofogden säger ungefär detsamma. Under tiden gör Bolagsupplysningen sina massutskick till Svenska småföretagare – och säg att tio procent av dem betalar, så kan dessa skojare leva ett gott liv.

lögnsanning

På nätet kan skojarna gömma sig och de behöver inte se sina offer i ögonen. Det gäller även nättroll (näthatare) och en massa andra skummisar och bakåtsträvare som vrider sönder sanningen och ersätter den med alternativa fakta.

För övrigt är den enda sanning som finns är den som speglas i dina handlingar. Det är det DU gör, som gör dig till den du är.

Mer info. om Bolagsupplysningen.