Ständig sömnbrist

Somnade tidigt till en usel film med Bruce Willis, saknar inte slutet. Vaknade mycket tidigt – ungefär mitt i natten, typ – och var så där galet sömndrucken att jag hade svår att veta vad som var upp och ner på mig. Det tog ett tag innan jag somnade om och då sov jag så där djupt och hårt att käkarna fastnade ihop. Har sovit fyra timmar och det får räcka. Jag har skrivit förr om min ständiga sömnskuld och hur den följt mig genom hela livet. Det började som barn och har sedan fortsatt av bara farten. Minns tydligt hur trött jag var när skolbussen tutade nere på vägen vid sjusnåret, då väntade en dryg timmes färd längs guppiga, kurviga grusvägar in till Lycksele. Ögonen gick inte att hålla uppe. Men jag fann en fiffig lösning. Jag droppade Vademecum i ögonen och ni som vet vad det är, förstår att då öppnades mina ögon för världen. Så trött är jag sällan numera, tror mig inte behöva så starka droppar längre, då jag med ålderns rätt behöver mindre sömn än då jag var ett barn.

skalman

 

Sömnbrist är ingen sjukdom, inget syndrom. Variationen kan vara stor. Det naturliga spannet för hur många timmar vi behöver sova för att känna oss utvilade är ganska stort. För somliga räcker det med 4-5 timmar medan andra måste sova 11-12 timmar för att känna sig utvilade. Sedan beror det ju på hur vi sover. Sover man djupt i fyra timmar, så kan man vara mer utsövd än den som sovit ytligt i tio timmar. I våra drömmar bearbetar vi dagens intryck, vilket underlättar lagringen av våra minnen. Så att allt hamnar på rätt plats. Det är en komplicerad process att sova och att sova på rätt sätt.

Igår satt jag på fiket NK och drack kaffe medan jag förstrött läste en bok. ”Fifflarstrategier” en bok om ekonomisk brottslighet. Jag behöver fakta i ämnet till nästa roman. Det är skrämmande vilken energi och uppfinningsrikedom som en del lyckas förlösa för att kunna roffa åt sig pengar som i grund och botten tillhör det gemensamma, det som är vårt. Om de hade lagt den energin på något vettigt, hederligt så hade de kommit långt och förmodligen fått rätt så hyggliga liv. Men jag anar att det handlar om att få snabba kickar, på samma sätt med spelmissbruk och alla andra drogproblem. Allt ska gå fort och fel. Årligen handlar det om mycket stora belopp som skulle ha kunnat användas till skola, omsorg och vård.

Grått därute. Duggregn. Läsa, skriva.