Ester som långfilm

Ester Nilsson Duva kan kanske hamna på filmduken.

Älskade Ester – först succé som roman. Sedan stor framgång med ljudboken som Örjan Holmberg läste in. Hösten 2022 tipsades jag om Talang Norra – Västerbotten som finansieras av Svenska Filminstitutets satsning Talent to Watch. I maj 2023. kunde jag söka mer.  

Första svängen, i oktober. Skickade in treatment som jag skrivit året innan, men då som en serie 8 x 60 minuter + att jag delade ut några bok ex. av Älskade Ester till Film i Västerbotten. I oktober 2022 fick jag 75 000 + moms. Jag hade ju inte ens ett manus. Men som vanligt – de tror på storyn som berättat i romanform. Ingen kommer förbi Ester … Pengar som jag använt till ”köpa loss” tid. Eftersom jag inte orkade turnera med Esterboken. Slår man ut det på ett år blir det inte så mycket att röra sig med.

ÄLSKADE ESTER
Manus: Kent Lundholm, manus
En berättelse om en eljest kvinna som levde ett eljest liv.
Beviljad summa: 75.000 SEK (2022) + 50 000 (2023)

För dessa utvecklingspengar så ska jag leverera ett långfilmsmanus till Film i Västerbotten senast 2024-12-31. Har snart skrivit hälften.

Synopsis till Älskade Ester

Manus: Kent Lundholm Historiskt långfilmsdrama

1930 dyker Ester Nilsson upp för första gången i Lycksele. Hon är nyss fyllda 32 år. Ester är tandlös och mager. Hon plogar sig fram – långsamt. Vem är hon? Vad har hon varit med om? 27 år tidigare är den långsamma Ester 6 år. Hon hjälper föräldrarna att bära sten från åkrarna. Skogsbolaget har lurat den djupt okunnige fadern Gustav att arrendera detta Stenrike i väglöst land.

 Ester lever under ständigt hot. I den onda världen utanför arrendet jagas idioter och barn som är eljest. De värdelösa barnen. Ester är allt annat än en idiot. Under ytan av långsamhet och otydligt tal döljer sig en smart jänta. Hon lär sig på egen hand att läsa och skriva. En dyster tillvaro – om det inte vore för Esters rika, autistiska fantasivärld och drömmen om att en dag kunna flyga.

Ester överlever. Hon undgår barnajägarna. 1929 hämtar fattigvården tre magra människor som placeras på ett ålderdomshem i Lycksele. Hon blir känd som Ester Duva. Med tiden blir hon en del av stadsbilden och av många älskad.

Esters stora problem är att hon inte begriper sig på regelverket som gäller bland folk i flock. I utanförskapet skapar hon sina egna regler, som att bju in sä själv till minnesstunderna efter begravningarna. Hon skyfflar under tystnad i sig enorma mängder tårta. Totalt deltar hon i 3000 begravningar. Ester sifferminne skrämmer folk och genom läsandet av historiska böcker blir hon expert på de svenska kungahoven. Orädd och nyfiken rör hon sig bland stadens societet och blir bekant med häradshövdingen och prosten. Fri blir hon aldrig. Hotet är en brännande punkt mellan axlarna.

När Ester ligger på sitt yttersta är hon glömd. Hon tycks krympa för var minut som går. Sängen har placerats i en lång korridor på lasarettet. Ester beskriver för en arrogant läkare lösningen på flygandets gåta och avslöjar vad som väntar i Himmelriket. Snälla människor, små båna och de som är eljest bjuds på tårta och kokkaffe. Men …

”Däm som varit elak mot småbåna å hånat dem som vart eljest … Jo då, däm få sitt ve bararslet i sursnön å dopp torrbulla i kallkaffe. I all evinnerlig tid”, säger Ester och dör. Sängen är tom.

     Samtidigt uppstår kaos i centrala Lycksele, bland annat är det många som hör Ester Duvas röst eka mellan bergen:

     ”Å då är jag å bjudd!”

JAG SÖKER

Regissör och producent

Hade regissör fram till för ett halvår sedan: Kjell Åke Andersson. Han var tvungen att dra sig ur pga sjukdom i familjen.

Ännu inget svar från något produktionsbolag.