Nyheter

Härlig publik i Sävar

Det tog inte många timmar innan fribiljetterna var slut. Drygt 60var på plats i biblioteket i Sävar torsdagen den 14 september, författaren Kent Lundholm och Ester kom på besök.

Storhopen hade förstås redan läst Älskade Ester. Lena var chaufför som vanligt, tur det. På vägen dit drabbades jag av ett rejält ”dosglapp” (som vi parkinsonpatienter råkar ut för när medicinen tar slut i hjärnan. Jag stod stel, som en staty … ute på parkeringen och väntade på att medicinen skulle förlösa mig. Tänka sig, det blev en riktigt bra föreställning och som vanligt avslutades 90 minuters pratande med Pärleporten. Riktar ett varmt och hjärtligt tack till de som var på plats.

Bilder från Kent Lundholms framträdande i Sävar.

Tack till alla Ni som kom till Sävar bibliotek. Sannerligen säger jag eder: En sann Esterkult sprider sig över landet. En roman brukar ”leva” i cirka 6 månader, sedan dyker försäljningen och intresset. Älskade Ester säljer fortfarande bra och intresset håller i sig – efter tre år. Jo då. Detta är unikt.

ESTERDAGEN 5 AUG 2023

Ester lockade storpublik i Öretorp

Den tredje Esterdagen firades denna gång i Öretorp – 2-3 mil söder om Knaften – där Ester Nilsson Duva föddes 1896. Det blev en lyckad och känslosam upplevelse. Det blev en värdig sorti. Drygt 300 kom för att fira och ära Ester.

John Gunnar Jönsson, fixade och ordnade. Mannen bakom en lyckad Esterdag.

Nygård 5 augusti 13.00.
Sedan fika, högläsning

och sång i Öretorp

Ester Nilsson Duva

I 27 år bar Ester och fadern
Gustav sten. 1929 kom fattigvården
i Lycksele till Nygård. De fann
tre halvt ihjälsvultna personer.

De flyttades 1929 till ett
ålderdomshem nere vid
Lugnet i Lycksele.
Ester var 32 år då hon
flyttade in i ålderdomshemmet.
Hon blev kvar i 56 år.

Med åren blev Ester en del av
Lyckseles stadsbild. Älskad av
flertalet, underskattad av somliga.

Nygård idag

Husgrunden är endast 7 x 7 meter.

Jag hoppas nu att vi får uppleva Ester-dagen fler gånger. Att fira den dagen i den trakt där Ester föddes och slet ont, är en bra lösning.

”Älskade Ester” Nominerad till fint pris

Romanen av Kent Lundholm (Ord & visor förlag)
Nominerad till Norrlands litteraturpris 2022
Läs mer

Bilder från hemma-hos-besök

Besök i Pepparkakebyn, Nyåker, och hem till Kerstin och Bertil Holmberg.

Nyåker. Författaren Kent Lundholms hembesök hos några av hans läsare.
Ett gäng Ester fan lyssnar spänt.

”Nu lyssnar vi på ljudboken. Fantastisk inläsning av Örjan Holmberg”, sa Bertil.

TACK BERTIL OCH KERSTIN.

Det hela går ut på att samtala kring ett ämne, någon av mina böcker – men Ester tar all plats. Denna fantastiska kvinna som ansågs vara en Idiot, men under sina svarta kläder och sin långsamhet, fanns en smart, godhjärtat och ensam kvinna.

Fint möte med mina läsare

Författare bjöd in sig själv hos några av sina läsare. Hans och Helena tog emot honom.
Hans i Brännland var nöjd med dagens möte.

Det började med en impulshandling. Sent en kväll skrev Helena till mig och tackade för äventyret i min roman ”Älskade Ester” (Ord & Visor förlag. 2021) Hon hade hade högläst de 600 sidorna för maken Hans. ”Rösten har blivit hes”, skrev hon. Då flög det ur mig. ”Jomen, jag kommer förbi någon dag och hjälper dig att läsa högt för Hans.” På den vägen är det. Jag måste erkänna att jag var rejält nervös. Det är ju rena rama tokforen att bju in sä själv hos främmenfolke. Det blev en fantastisk eftermiddag.

Helena och de tiotalet inbjudna vännerna hade många frågor.

Ett tiotal av Hans och Helenas vänner och släkt, trängdes i vardagsrummet i väntan på att få börja ställa sina frågor. Helens syster hade åkt tåg ända från södra landsändan för att få vara med. Sedan började samtalet. Så var det. Detta var ingen föreställning, ingen smårolig underhållning, ingen show med allsång – bara en sårbar författare som blev allt mer rörd ju längre tiden gick. Det blev ett underbart möte med dessa, för mig okända människor, som sa sig älska mina böcker.

Hans skriver: I dag var det dags, som vi har väntat och längtat. Författaren Kent Lundholm bjudd in sig till oss för att läsa och berätta ur sin fantastiska bok Älskade Ester. Tack till Kent och tack till er alla som ville dela upplevelsen med oss. — med Hans Åström i Brännland, Västerbottens Län, Sweden.

Ingen kommer förbi Ester.

Fyra timmar flöt iväg. Jag hade berättat allt jag visste om Ester, om de tjugo åren jag letat fakta och intervjuat mängder med Lyckselebor, om kampen mot tiden och Parkinson, om hur förtvivlat svårt jag har med att nedteckna Marias livsöde. Jag säger bara: Tack för att ni tog emot mig med öppna armar och för att ni såg min sårbarhet – och min sanna glädje. Det var en av de mest omtumlande dagarna i mitt skrivande liv. Jag citerar Ester: ”Hä var trevligt å råkes!” Färden går vidare.

En eftermiddag i Brännland.
Och där satt jag …

Leve ljudboken och Örjan

LJUDBOKEN ÄR KLAR

Örjan, mannen med rösten.

– Jag är mångsysslare som läser mycket och som spelar bas i två band.

+ + + + +
En av de vackraste böcker jag läst/lyssnat på! Jag är djupt berörd.

+ + + + +
Berättelsen om Ester är en fantastisk skildring av en ingenting annat än en i djupet god människa och kampen att få vara sitt unika jag.