Nyheter

Brogatan i centrala döps om till Ester Nilssons gata

Förslaget till namnbyte av en gata kom redan våren 2022, och har sedan dess behandlats av myndighetsnämnden. Först var en väg på Nydala påtänkt; en plats det är tveksamt att Ester ens passerat. Esters gata (nuvarande Brogatan) ligger i närheten av kyrkan, gravgården och tingshus parken. Där gamla tingshuset låg bygger nu Lybo ett höghus och i det kommer ett minnesmärke, ett vackert altarskåp i trä. (LÄS längre ner) men då beslutade kommunfullmäktige att gatan ska kopplas till den geografiska miljö som Ester Nilsson vistades i.

”Jag kunde inte föreställa mig att min bok ”Älskade Ester” skulle medföra så mycket gott. Vi kommer aldrig att glömma Ester.”

”Ester gick säkert denna väg många gånger vid sina kyrkobesök och när hon gick till Tingshuset. Hon hade en positiv relation till alla kyrkoherdar som bodde nära. Och boken ”Älskade Ester” beskriver en oerhört fin bild av kyrkan/församlingen och relationen till Ester. Ester har väl med all rätt blivit en ”helgon” i Lycksele, skriver Lycksele församling.

– Ester har blivit ett begrepp och kvinnan har kultstatus. Det är fantastiskt hur mycket jobb som de lagt ned på den här dagen, men Ester får oss att göra goda saker, sa Kent Lundholm som är författaren till boken ”Älskade Ester” i samband med sommarens firande av Esterdagen.

Äntligen – Ester äras med konstverk (FOLKBLADET)

Ester fårr tak överhuvudet

Ester på väg …

Jögge skapar i trä

Fler nyheter: Bilder från Sävar

Det tog inte många timmar innan fribiljetterna var slut. Drygt 60var på plats i biblioteket i Sävar torsdagen den 14 september, författaren Kent Lundholm och Ester kom på besök.

Storhopen hade förstås redan läst Älskade Ester. Lena var chaufför som vanligt, tur det. På vägen dit drabbades jag av ett rejält ”dosglapp” (som vi parkinsonpatienter råkar ut för när medicinen tar slut i hjärnan. Jag stod stel, som en staty … ute på parkeringen och väntade på att medicinen skulle förlösa mig. Tänka sig, det blev en riktigt bra föreställning och som vanligt avslutades 90 minuters pratande med Pärleporten. Riktar ett varmt och hjärtligt tack till de som var på plats.

Bilder från Kent Lundholms framträdande i Sävar.

Tack till alla Ni som kom till Sävar bibliotek. Sannerligen säger jag eder: En sann Esterkult sprider sig över landet. En roman brukar ”leva” i cirka 6 månader, sedan dyker försäljningen och intresset. Älskade Ester säljer fortfarande bra och intresset håller i sig – efter tre år. Jo då. Detta är unikt.

Ännu fler nyheter

ESTERDAGEN 5 AUG 2023

Ester lockade storpublik i Öretorp

Den tredje Esterdagen firades denna gång i Öretorp – 2-3 mil söder om Knaften – där Ester Nilsson Duva föddes 1896. Det blev en lyckad och känslosam upplevelse. Det blev en värdig sorti. Drygt 300 kom för att fira och ära Ester.

John Gunnar Jönsson, fixade och ordnade. Mannen bakom en lyckad Esterdag.

Nygård 5 augusti 13.00.
Sedan fika, högläsning

och sång i Öretorp

Ester Nilsson Duva

I 27 år bar Ester och fadern
Gustav sten. 1929 kom fattigvården
i Lycksele till Nygård. De fann
tre halvt ihjälsvultna personer.

De flyttades 1929 till ett
ålderdomshem nere vid
Lugnet i Lycksele.
Ester var 32 år då hon
flyttade in i ålderdomshemmet.
Hon blev kvar i 56 år.

Med åren blev Ester en del av
Lyckseles stadsbild. Älskad av
flertalet, underskattad av somliga.

Nygård idag

Husgrunden är endast 7 x 7 meter.

Jag hoppas nu att vi får uppleva Ester-dagen fler gånger. Att fira den dagen i den trakt där Ester föddes och slet ont, är en bra lösning.

”Älskade Ester” Nominerad till fint pris

Romanen av Kent Lundholm (Ord & visor förlag)
Nominerad till Norrlands litteraturpris 2022
Läs mer

LJUDBOKEN FÅR TOPPBETYG

Örjan Holmbergs inläsning av Älskade Ester får höga betyg.

Örjan, mannen med rösten.

– Jag är mångsysslare som läser mycket och som spelar bas i två band.

+ + + + +
En av de vackraste böcker jag läst/lyssnat på! Jag är djupt berörd.

+ + + + +
Berättelsen om Ester är en fantastisk skildring av en ingenting annat än en i djupet god människa och kampen att få vara sitt unika jag.