Recensioner

Recensioner av mina romaner och övriga framträdanden.

Läs även ”Pressklipp.”

Älskade Ester älskad av alla.

Beställ direkt från förlaget

Älskade Ester är en pärla!

”Älskade Ester är en riktig pärla. En varm, ömsint, men ändå realistisk och kärleksfull berättelse om en udda kvinna som efter en närmast ofattbar misär i ungdomen får uppleva både ett gott liv och få upprättelse.

Jag rekommenderar boken till alla som gillar färgstarka berättelser om udda personer!

Vänta er inga recensioner på kultursidor eller i TV-soffor, den är utgiven på ett litet förlag och storstadspressen skriver bara om böcker som utspelas på landsbygden ifall de innehåller eländes elände och våld.

Älskade Ester har alla förutsättningar att utvecklas till en kultbok via mun-mot-mun-metoden ”du, du måste läsa…” eller ”har du läst…”

/ Arne Andersson. ”Vi som älskar att läsa böcker”

Underbar berättelse om
den säregna Ester Duva

Recension i NSD av Hans Olov Olhson 2021-07-26

Recension, NSD, Kent Lundholm, Augustpriset
NSD 2021-07-26

Sammanfattning NSD recension

En alldeles speciell människa

”Vad vore vi utan alla dessa författare som lägger tid och kraft på berättelser som behöver berättas. Ester är uppenbart en alldeles speciell människa. Tänk, att någon har vandrat i hennes spår, begrundat hennes liv och format en roman om henne. Tack, Kent Lundholm, för dina ögon till Ester. Det är sådant som gör världen till en bra plats. Någon skulle kanske säga att det är galenskap. Själv tycker jag att det är magi.”/ Roslagens Bokhandel i Norrtälje, oktober 2021

En kulturgärning
Rec i VK, Lena Kjersén Edman

VK, recension, Kent Lundholm
Kent Lundholm, kulturgärning, recension VK

Nedan: Sammanställning av VK:s recension

Lena Kjersen Edman, recension, Ester,

ett finstämt och levande porträtt (BTJ recension)

”Älskade Ester är en roman med dokumentära inslag där vi får följa Ester som åren 1896–1985 levde i Västerbotten. Författaren Kent Lundholm ger nytt liv åt en kvinna som från småbarnsåren ansågs vara eljest, annorlunda. Ester föddes som ensambarn till äldre föräldrar och växte upp i stor ensamhet på en gård i väglöst land. Vi tas med på en resa genom barndomen och den närmast obefintliga skolgången, vidare genom livet och flytten till Lycksele, där familjen p.g.a. föräldrarnas svaghet och ålderdom fick plats på ett äldreboende.

Ester, som vid denna tid var i 30-årsåldern, fick också flytta in på hemmet där hon blev kvar till sin död vid 89 års ålder. Boken öppnar upp och levandegör en helt annan värld än dagens. Den tar upp utanförskap, men berättar också om den inneboende kraften i en människa att mot alla odds lyckas skapa sig en egen tillvaro, om än annorlunda.

I romanen tecknas ett finstämt och levande porträtt av en kvinna som levde ett speciellt liv. Älskade Ester är en riktigt bra historielektion i romanform. Kent Lundholm har skrivit flera romaner med miljöer från Västerbottens inland. Den mest kända är Konungarnas konung från Baklandet (2006).”

Helhetsbetyg: 4. Mycket bra

Lektör Birgitta Ehn Eliason Recension
Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2021.

Män som spelar schack” (2019)

Män som spelar schack
Om bortglömda inlandsmän.

”Schackspel, vänskap, alkohol och skrönor gör att dödens intentioner kommer på skam. Absurditeter, vulgariteter, finurligheter och vanligheter kombineras i en prosa som i sina bästa stunder påminner om Stig Slas Claesson.”Ömsinthet i vänskap, miljöskildringar, schackspelandets metaforiska funktion och insikterna om en variant av manligt döende tillhör textens styrkor. Språket är lättillgängligt med flyt och dramatik. / Jan Hansson BTJ

När nu Kent Lundholm utkommer med sin femte roman ”Män som spelar schack” (Ord & visor förlag) vill det sig inte på annat vis än att vi har att göra med en fullfjädrad berättare. Ett proffs helt enkelt. Det här är ett romanbygge som håller hela vägen. Slutet är en riktig knockout! Ingen skall säga att något någonsin är försent efter att ha läst denna dråpliga historiaLite mer hopp om mänskligheten – och norrlänningen i synnerhet – får man när man slår ihop en bra bok som denna.” /Anneli Eriksson Folkbladet

Spring Kent, spring! (2016)

(2016) Ord & visor förlag

”Förutom att den är välskriven och lättläst uppfattar jag Kent Lundholms bok om sig själv som mycket fängslande. Uppriktigheten skapar inslag som är riktigt jobbiga att läsa. Men han skriver på ett sätt som hela tiden lockar till vidare läsning.”
Urban Viklund, Lokaltidningen

”Förutom att den är välskriven och lättläst uppfattar jag Kent Lundholms bok om sig själv som mycket fängslande. Uppriktigheten skapar inslag som är riktigt jobbiga att läsa. Men han skriver på ett sätt som hela tiden lockar till vidare läsning.”
Urban Viklund, Lokaltidningen

”Spring Kent, spring! är en välskriven och oavbrutet spännande självbiografisk roman om ett liv som hade kunnat bli annorlunda om någon hade sett och förstått att psykisk sjukdom och missbruk ofta hänger ihop.”
Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent

”Det är en gripande skildring och den känns angelägen för en större allmänhet. […] Kent Lundholm är en utomordentlig berättare med ett levande språk. […] Mot slutet av läsningen anas ett ljus i den så långa och svarta tunneln. Därför lägger man ifrån sig boken med hopp om en framtid med fler berättelser av denne gode berättare.”
Jan Bergsten, NSD

” Förutom att den är välskriven och lättläst uppfattar jag Kent Lundholms bok om sig själv som mycket fängslande. Uppriktigheten skapar inslag som är riktigt jobbiga att läsa. Men han skriver på ett sätt som hela tiden lockar till vidare läsning.”
Urban Viklund, Lokaltidningen

”Jag tror och hoppas att romanen blir en succé i norra Sverige, vore kul om den blev det även längre söderut … [ …]  I sjunde klass kom en lärarinna som såg vad som var fatt och hjälpte den ordblinde Kent att få ordning på orden. Det sker i det elfte kapitlet som är romanens bästa. Jag läser det ett par gånger. Det borde alla lärare och alla ordblinda göra.”
Tomas Polvall, Västerbottens Kuriren

Vedtjuven (2012)

”Lundholm är i berättandet lite av en Paasilinna, finländaren som nått en stor svensk publik med sina burleska skildringar från den finska landsbygden och originella personligheter.”
/Jan Bergsten NSD

”Motsättningen mellan Rubert och Adrian har stora likheter med fiendskapen mellan bröderna Hadar och Olof i Torgny Lindgrens Hummelhonung, även om Lundholm gjort sina kontrahenter än mer oförsonliga.”
/Åke Svidén Folkbladet

”Kort sagt, den som både vill skratta och gråta och samtidigt få sig en härlig läsupplevelse, bör genast köpa sig ett exemplar av Vedtjuven!”
/Lars Hedström Norrbottens Kuriren

Vedtjuven – den mest underskattade boken …

Konungarnas konung från Baklandet (2006)

”Kent Lundholm har skapat en mäktig historia, som med sin kombination av djup svärta och skröna lämnar mig just förvånad. Hur kunde den vara så charmig, när den samtidigt var så hemsk?” /LO-Tidningen

”Lundholm befolkar sin roman med människor som både har lyten och är komiska, men han skildrar dem med stor värme och stark solidaritet och visar sina romanfigurer stor respekt. Udda och avvikande människor är också begripliga.”
/ÅKE SVIDÉN
Västerbottens Folkblad

All världens lycka (2003)

all_lycka.jpg (140×222)

”Figurerna växer och får kött och blod. När de väl gör det slukar jag fort boken. För det här är lätt och underhållande läsning.”
/VF

”Det här är den goda berättarglädjens bok.”
/Bibliotekstjänst

”Den ödmjuka uppmaningen, att all världens lycka finns i det lilla, känns helt rätt att ta till sig i dagens hetsiga och krävande samhälle.”
/Norrbottens Kuriren