Mina böcker

Jag heter Kent Lundholm och har skrivit 7 romaner.

Genombrottet kom 2021 då Älskade Ester publicerades.

Kent Lundholm besöker Sävar
Kent Lundholm besöker Sävar

.
Här kan du köpa mina böcker och läsa en kort presentation av mina romaner.

Älskade Ester fick en fin nominering. Norrlands litteraturpris 2022.

Trevlig och hedersam nominering. Men förstås chanslös mot Kerstin Ekman just etta år då hon släppte en av sina allra bästa romaner.

Genombrottet

”Älskade Ester” – genombrottet kom 2021- En dokumentär, historisk roman om den märkliga, mycket långsamma Ester Nilsson. En svartklädd kvinna med ett par stora skor som hon plogade sig fram med. Hon dök upp i Lycksele 1930 och dömdes omedelbart till sinnesslö, en idiot. Ester Duva såg ut som 60 år men var dryga 30 och kom att bo i stadens olika äldreboenden i 56 år, fram till sin död 1985. Kanske var det ett fritt val, trots att hon därmed blev till en icke fullvärdig medborgare som förlorade rösträtten fram till 1948. Hon blev till ett mellanting av fattighjon och den tidens socialfall. Hon var trygg på Lyckseles ålderdomshem.

En roman brukar vara ”Död” efter ett halvår – särskilt när det lilla förlaget Ord & visor inte kan mäta sig med de stora förlagen vad gäller marknadsföring eller distributionskanaler. Efter två och ett halv år sen utgivningen, så sprids berättelsen om Ester från mun till mun. Dagar skola lomma då de fisförnäma kulturredaktörerna på storstadstidningarna inser att deras fördomar har lett till att de missat en bra roman.

Skriver mest filmmanus – Älskade Ester

.

Skrivet om mina böcker

Läs mer under flikarna Recensioner och Pressklipp

Samtliga böcker av Kent Lundholm

Älskade Ester (2021) 12:e upplagan. 600 sidor
Män som spelar schack (2019)
Spring Kent, spring! (2016) Självbiografi
Konungarnas konung (2006) Nyutgåva 2021 .
Vedtjuven (2012)
All världens lycka (2003) Nyutgåva 2021
Svin föder svin (1999) Slutsåld

Säljs: Bokhandlare, Ord & Visor

Kort om mina böcker

Drygt 40 framträdanden under tio månader.

Älskade Ester
(Ord & visor förlag 2021)

Recension av Älskade Ester
Ester Nilsson Duva 1896-1985

Älskade Ester är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna.

Efter trettio års isolering i väglöst land, följde hon som ung föräldrarna till ålderdomshemmet. Där blev hon kvar i 56 år.

Fyra stjärnor av fem!
I romanen tecknas ett finstämt och levande porträtt av en kvinna som levde ett speciellt liv. Älskade Ester är en riktigt bra historielektion i romanform”. /BTJ

Fler recensioner

Mer om Ester

Män som spelar schack

(Ord & visor förlag 2019)

Fristående sista delen om livet i Baklandet.

Den femte, fristående romanen om livet i den fiktiva byn baklandet.  .

Kort om romanen:
Mitt i en snöstorm återvänder Rulle Stenlund till Baklandet för att dö på köksgolvet. Med sig har han ett vackert schackspel och ett par liter flytande morfin.  Det är en roman om den kärva vänskapen mellan män och deras oförmåga att tala och känslor.

”Det här är ett romanbygge som håller hela vägen” Folkbladet

”En fullfjädrad berättare. Ett proffs helt enkelt. Folkbladet

BESTÄLL

Spring Kent, spring! (2016)

Omslag_Spring mindre

Boken om mitt liv, som inte alla gånger varit så lätt att leva. I stort tvingades jag att bli en överlevare och med åren samlade jag på mig allt fler hemligheter.

”Språket är detaljerat, vackert och väl avvägt. […] Öppet, ocensurerat och oerhört angeläget innehåll som är mästerligt välskrivet. 5 poäng av 5 möjliga”. / Katharina Jacobsson BTJ

”Den klibbar sig fast, tränger in under huden och drabbar med full kraft.” VK

Vedtjuven (2012)

Storbråk om veden

Vintern 1974 drabbas västvärlden av en energikris. Så även Baklandet. Rubert äger all ved i världen, medan grannen Adrian inte förfogar över en enda pinne. Där bortom allfarvägarna uppstår en maktkamp om veden – och en dag smäller det.

”Lundholm är i berättandet lite av en Paasilinna, finländaren som nått en stor svensk publik med sina burleska skildringar från den finska landsbygden och originella personligheter.”
/Jan Bergsten NSD

”Kort sagt, den som både vill skratta och gråta och samtidigt få sig en härlig läsupplevelse, bör genast köpa sig ett exemplar av Vedtjuven!”
/Lars Hedström Norrbottens Kuriren

Konungarnas konung från Baklandet (2006)

Konungarnas Konung.cdr

”Kent Lundholm har skapat en roman som det är omöjligt att inte sugas in i. Han skriver så nära och stilistiskt briljant att romanen nästan antar filmiska dimensioner.”
/Norra Västerbotten

Årets roman i Norra Västerbotten (06-12-28)
”Kent Lundholm visar med Konungarnas konung att han är en författare av stora mått. Läs den om du får möjlighet.”

Romanen finns nu i en ny upplaga i dansk band. En roman som bygger på Valfrid Johanssons egna berättelser om ”Helvetet på jorden”.

All världens lycka (2003)

all_lycka

En dag får Isak Nordlund nog av vinterkylan och beslutar sig för att införskaffa en skogskoja. Det är upprinnelsen till den otur som kommer att förfölja honom. En rad märkliga händelser får till slut Isak att tro att Gud Fader försöker dräpa honom. Men räddningen är närmare än han anar.

Så tyckte pressen:

”En bok att värma sig vid, en bok som får ett stort, varmt leende att spridas över ansiktet.”
/LO-Tidningen

Svin föder svin (1999 Ord & visor förlag)

Min debutroman som är förlagd i den fiktiva byn Baklandet. En dag dyker det upp en okänd djurplågare i byn. Ingen kan förstå vem hämnaren är. (Slutsåld!)

Mina böcker finns att köpa på Gammplatsen
I Lycksele säljs mina böcker av Skogsmuseet, nere på Gammplatsen.
Kontakta: Li Bjursell Nolin 073-8069436

Till min blogg.

Till min fb-sida.

Lämna ett svar