Mina böcker

Kent Lundholm, Spring Kent, spring
En av mina romaner

Jag heter Kent Lundholm och har skrivit sex romaner och en självbiografi som släpptes i mars 2016.  Jag har även försökt mig på att skriva både för film och teater.

Fler recensioner >>> Recensioner i menyn.

Läs även Pressklipp.

AKTUELL med Älskade Ester.

Älskade Ester är en historisk roman med fiktiva inslag som utspelar sig i de miljöer och platser där huvudpersonen Ester Nilsson en gång levde och verkade under åren 1896–1985, en sträcka på 89 år. Ester blev under sin 89-åriga levnad en känd person i Lycksele och det är hon fortfarande. Under en period var hon en del av stadsbilden. Sedan försvann hon för alltid. Men i våra minnen lever Älskade Ester kvar. Intresset för romanen är rekordstort.

Älskade Ester

BTJ ger högt betyg till ”Älskade Ester”

+ + + + (4 av 5 Mycket bra)

Älskade Ester, roman, Kent Lundholm
”Ett finstämt och levande porträtt av en kvinna som levde ett speciellt liv.”

[ … ] ”Boken öppnar upp och levandegör en helt annan värld än dagens. Den tar upp utanförskap, men berättar också om den inneboende kraften i en människa att mot alla odds lyckas skapa sig en egen tillvaro, om än annorlunda.

I romanen tecknas ett finstämt och levande porträtt av en kvinna som levde ett speciellt liv. Älskade Ester är en riktigt bra historielektion i romanform. Kent Lundholm har skrivit flera romaner med miljöer från Västerbottens inland. Den mest kända är Konungarnas konung från Baklandet.”

Helhetsbetyg: 4.

Birgitta Ehn Eliason, lektör BTJ (Bibliotekstjänst)Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2021.

Köp romanen ”Älskade Ester”
>>> Ord & visor förlag

I Lycksele säljs mina böcker av Skogsmuseet, nere på Gammplatsen.
Kontakta: Li Bjursell Nolin 073-8069436

”Män som spelar schack”

(Ord & visor förlag) 2019

”Vi har att göra med en fullfjädrad berättare. Ett proffs helt enkelt. Det här är ett romanbygge som håller hela vägen.”
Folkbladet, Anneli Eriksson

Män som spelar schack

Kort om romanen:
I byn Baklandet bor numera mest gammfolket och flertalet av dem är män. Skogsbolagen har huggit ner vartenda träd, vägarna är knappt körbara, all service är indragen och ödehusen gapar tomma. Mitt i en snöstorm återvänder Rulle Stenlund till Baklandet för att dö på köksgolvet. Med sig har han ett vackert schackspel och ett par liter flytande morfin. I väntan på döden börjar han att lära sina vänner spela schack. Ett spel som handlar om liv och död. Det är en roman om den kärva vänskapen mellan män och deras oförmåga att tala och känslor.

Romanen släpptes augusti 2019. Den femte romanen om livet i den fiktiva byn baklandet.  Utspelar sig i nutid. Under tre års tid har jag arbetat intensivt med min roman; den femte och sista delen om Baklandet: ”Män som spelar schack.

Beställ mina böcker! >>> Ordvisor.se

Fler recensioner under ”Recensioner” i menyn.

”En prosa som påminner om
Stig Slas Claesson.”
BTJ

”Schackspel, vänskap, alkohol och skrönor gör att dödens intentioner kommer på skam. Absurditeter, vulgariteter, finurligheter och vanligheter kombineras i en prosa som i sina bästa stunder påminner om Stig ”Slas” Claesson.”
/ Jan Hansson BTJ

”En fullfjädrad berättare”

När nu Kent Lundholm utkommer med sin femte roman ”Män som spelar schack” (Ord & visor förlag) vill det sig inte på annat vis än att vi har att göra med en fullfjädrad berättare. Ett proffs helt enkelt. Det här är ett romanbygge som håller hela vägen. /Anneli Eriksson Folkbladet

Spring Kent, spring! (2016)

Omslag_Spring mindre

Boken om mitt liv, som inte alla gånger varit så lätt att leva. I stort tvingades jag att bli en överlevare och med åren samlade jag på mig allt fler hemligheter. En bok om att göra karriär samtidigt som jag levde med Adhd, bipolär sjukdom, paniksyndrom, dyslexi och i slutänden en alkoholism. Om att ha allt och sedan förlora precis allt.

Saxat från pressen.

”Språket är detaljerat, vackert och väl avvägt. […] Öppet, ocensurerat och oerhört angeläget innehåll som är mästerligt välskrivet. 5 poäng av 5 möjliga”. / Katharina Jacobsson BTJ

”Spring Kent, spring!” heter boken. En aktningsvärd prestation, som bör bli till stöd för andra som känner igen sig i det han beskrivit. Framför allt visar den hur viktigt det är att finna personer som ser vad problemen egentligen består i.”
/Stefan Holmberg, Norran

”Jag tror och hoppas att romanen blir en succé i norra Sverige, vore kul om den blev det även längre söderut .”
/Tomas Polvall VK

”Spring Kent, spring! är Kent Lundholms femte bok. Den klibbar sig fast, tränger in under huden och drabbar med full kraft.”
Yvonne Rittvall, Folkbladet

Vedtjuven (2012)

Storbråk om veden

Vintern 1974 drabbas västvärlden av en energikris. Så även Baklandet. Rubert äger all ved i världen, medan grannen Adrian inte förfogar över en enda pinne. Där bortom allfarvägarna uppstår en maktkamp om veden – och en dag smäller det. Kriget mellan männen står utanför lagens långa arm. Klart är att konflikten om veden har ett mycket högt pris.

”Lundholm är i berättandet lite av en Paasilinna, finländaren som nått en stor svensk publik med sina burleska skildringar från den finska landsbygden och originella personligheter.”
/Jan Bergsten NSD

”Motsättningen mellan Rubert och Adrian har stora likheter med fiendskapen mellan bröderna Hadar och Olof i Torgny Lindgrens Hummelhonung, även om Lundholm gjort sina kontrahenter än mer oförsonliga.”
/Åke Svidén Folkbladet

”Kort sagt, den som både vill skratta och gråta och samtidigt få sig en härlig läsupplevelse, bör genast köpa sig ett exemplar av Vedtjuven!”
/Lars Hedström Norrbottens Kuriren

”Boken håller läsaren fängslad från första till sista sidan. Språket är spänstigt och har inslag av dialektala uttryck. Med denna roman har Kent Lundholm definitivt övertygat om att han är en mycket läsvärd författare.”
/
Lars Rask, BTJ

”Hade Lars Molin levat hade han gjort tv-pjäs av den.”
/Stefan Holmberg Norran

Konungarnas konung från Baklandet (2006)

Konungarnas Konung.cdr

”Kent Lundholm har skapat en roman som det är omöjligt att inte sugas in i. Han skriver så nära och stilistiskt briljant att romanen nästan antar filmiska dimensioner.”
/Norra Västerbotten

Årets roman i Norra Västerbotten (06-12-28)
”Kent Lundholm visar med Konungarnas konung att han är en författare av stora mått. Läs den om du får möjlighet.”

All världens lycka (2003)

all_lycka

En dag får Isak Nordlund nog av vinterkylan och beslutar sig för att införskaffa en skogskoja. Det är upprinnelsen till den otur som kommer att förfölja honom. En rad märkliga händelser får till slut Isak att tro att Gud Fader försöker dräpa honom. Men räddningen är närmare än han anar.

Så tyckte pressen:

”En bok att värma sig vid, en bok som får ett stort, varmt leende att spridas över ansiktet.”
/LO-Tidningen

”Någon skrev om debutromanen, Svin föder svin, att Kent Lundholm påminner lite om Torgny Lindgren. Det kan jag hålla med om.”
/NV

Svin föder svin (1999 Ord & visor förlag)

Min debutroman som är förlagd i den fiktiva byn Baklandet. En dag dyker det upp en okänd djurplågare i byn. Ingen kan förstå vem hämnaren är. (Slutsåld!)

Fler recensioner under ”Mina böcker” i menyn.

Mina böcker finns att beställa från mitt förlag: Ord & visor eller på Bokus.

Till min blogg.

Till min fb-sida.

2 reaktioner till “Mina böcker”

Lämna ett svar